Her er den så, den brændende platform

Posted by Mads Lindholm on nov 25 2007 | Videnssamfund og vidensarbejde, Ledelse

Platform

En af mine yndlingsaversioner er udtrykket “den brændende platform”. Uanset hvad, der skal motiveres til, så er standardløsningen: Skab en brændende platform. Ønsker virksomheden at indføre storrumskontorer? Skab en brændende platform! Ny strategi? Brændende platform! Ny leder? Brændende platform! Nye kollegaer? Og fortsæt selv… Uanset spørgsmålet er svaret brændende platform (og tilføj så selv styrende koalitioner og hvad der ellers kommer efter).

Her er den så, den britiske platform Thistle Alpha, som i disse timer brænder. Det er livstruende for mandskabet, men i skrivende stund skulle der vist ikke være nogen omkomne. I disse timer er et af de i tiden mest brugte managementbegreber blevet til ubehagelig virkelighed. Og med billederne af den brændende Thistle Alpha in mente er mit spørgsmål så: Er det virkelig sandt, at tidens bedste motivationsfaktor knytter sig til en makaber metafor og en næppe sund management by fear-tankegang?

Den brændende platform har formentlig vundet indpas, fordi billedet er til at forstå. Logik: mandskabet på platformen flytter sig, de er motiverede. Billedet er også godt, fordi platforme brænder så sjældent, og fordi så få af os kender nogen på en platform. Man kunne vel også lade sig inspirere af Kursk-katastrofen og tale om sunkne ubåde? Mandskabet der var garanteret også motiveret. Eller hvad med et udtryk som ramte tårne? Dybest set er metaforen brændende platform vel ikke mindre grotesk end at tale om at skabe sunkne ubåde eller ramte tårne.

I yderste nødstilfælde brænder platformen, som det er tilfældet i disse timer i Nordsøen. Så giver det mening at lade sig motivere at brandalarmer og overlevelsesdrift. Men at bruge disse begreber om dagligsdagsrutiner, det er både usundt og uforskammet over for dem, der vitterligt har oplevet den brændende platform på deres krop.

- Kunne det ikke være en interessant øvelse at finde på positive motivationsmetaforer?

2 comments for now

2 Responses to “Her er den så, den brændende platform”

  1. […] at jeg har en personlig yndlingsaversion. Det er udtrykket og tankegangen den brændende platform (læs fx her). Og derfor forsøger jeg at undlade at forspilde enhver chance, der kan vise, at begrebet ikke […]

    12 feb 2008 at 10:59

  2. < a href = “http://en.soundtrackmp3.ru/?p=35&lol= harness@stewardesses.anabel”>.< / a >…

    спс за инфу….

    22 aug 2014 at 18:49

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply